Facebook Instagram

Na Ministerstvu zdravotnictví si nepamatují, jaké změny v očkování zavedli


(zdroj: provolbu.cz) Dne 21. prosince 2017 uspořádalo Ministerstvo zdravotnictví tiskovou konferenci ke změně očkovacího kalendáře od 1. ledna 2018. Iniciativa Pro volbu by ráda touto cestou upozornila veřejnost na některé chybné informace, které na tiskové konferenci zazněly, a na další změny v oblasti očkování.

V tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví je chybně uvedena věková hranice, od kdy je možné zahájit očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Ve zprávě stojí, že je to možné od prvního dne patnáctého měsíce. Dle platné novely vyhlášky o očkování proti infekčním nemocem byl však termín posunut už na první den třináctého měsíce po narození dítěte. Dále na tiskové konferenci opakovaně zaznělo, že došlo k zafixování horní hranice pro naočkování první dávkou této vakcíny. Dle novelizované vyhlášky sice došlo k zavedení dosud neurčené horní věkové hranice pro první dávku, nikoli však na uváděných 15 měsíců, ale na 18 měsíců.

§ 5

Pravidelné očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím

(1) Základní očkování se provede živou očkovací látkou, a to nejdříve první den třináctého měsíce po narození dítěte, nejpozději však do osmnáctého měsíce věku dítěte.

Věříme, že se náměstci Ministerstva zdravotnictví seznámí se svojí novou vyhláškou a informace uvedené v tiskové zprávě a na tiskové konferenci budou revidovat a nebudou tak mást veřejnost ještě více, než se to svým netransparentním rozhodováním o očkovacím kalendáři Ministerstvu zdravotnictví dosud daří.

 

Podívejte se, jak bude vypadat nový očkovací kalendář platný od ledna 2018.

 

Hexacima namísto Infanrixu hexa

Poprvé na této tiskové konferenci se veřejnost ze strany Ministerstva zdravotnictví dozvídá informaci, kterou již od 4. prosince šíří na svých facebookových stránkách Česká vakcinologická společnost, a sice, že od 1. ledna 2018 nebude již k dispozici dosud rozšířená šestivalentní vakcína Infanrix hexa, ale pouze Hexacima. Důvodem je údajně příliš vysoká cena. Zároveň ministerstvo veřejnost ubezpečuje, že na základě doporučení Národní imunizační komise bude Infanrix hexa zajištěn pro děti, které jsou již touto vakcínou rozočkované (v základním schématu) a pro děti nedonošené – u Hexacimy totiž údaje pro předčasně narozené děti nejsou k dispozici.

Česká vakcinologická společnost - nedostupnost Infanrixu hexa, od r. 2018 pouze Hexacima

Proměna Národní imunizační komise a vznik Expertní pracovní skupiny

Po roce dochází opět k optimalizaci práce a složení Národní imunizační komise (NIKO) jakožto poradního orgánu ministra zdravotnictví. Ze stávajících 24 členů bude mít NIKO nově členů jen 9. Zároveň je zřizována Expertní pracovní skupina, která je vybudována při Státním zdravotním ústavu a má být na Ministerstvu zdravotnictví nezávislá. Dle sdělení hlavní hygieničky a náměstkyně Evy Gottvaldové bylo cílem Ministerstva zdravotnictví „oddělit odborná doporučení z orgánu ústřední státní správy na odbornou základnu,“ kterou je právě Státní zdravotní ústav.

Cíle, složení, statut, jednací řád, stanoviska a doporučení a zápisy z jednání Národní imunizační komise naleznete zde.

 

Seznam členů Národní imunizační komise (pro zvětšení klikněte na obrázek):

Seznam členů Národní imunizační komise

Seznam členů Expertní pracovní skupiny Národní imunizační komise (pro zvětšení klikněte na obrázek):

 

Seznam členů Expertní pracovní skupiny Národní imunizační komise

 

Zřízení informačního webu o očkování

Na tiskové konferenci přítomná nově zvolená poslankyně Andrea Brzobohatá (ANO 2011), členka zdravotního, sociálního a petičního výboru, informovala o společné „velké vizi“ s prof. Prymulou, šéfem České vakcinologické společnosti a náměstkem pro zdravotní péči na Ministerstvu zdravotnictví, a sice zlepšit komunikaci mezi pacientem a Ministerstvem zdravotnictví a vytvořit webové stránky, které by „pojmuly celé spektrum očkovacích látek, kde by se široká veřejnost mohla dozvědět všechno o očkování.“