Facebook Instagram

V lednu 2017 začne kampaň Neočkujte proti HPV


tisková zpráva

Dne 11. ledna 2017 bude zahájena první kampaň vyzývající k tomu, aby lidé ani sebe, ani své dcery a syny neočkovali proti rakovině děložního čípku: „NEOČKUJTE PROTI HPV“. 

Očkování proti lidským papilomavirům (HPV) vakcínami Cervarix, Silgard a Gardasil 9 za účelem prevence rakoviny děložního čípku a dalších onemocnění je jedním z nejvíce kontroverzních a nejsilněji odborně kritizovaných očkování současnosti. Mohutné investice a komplexní reklamní kampaně se dnes snaží zakrýt a potlačit nepříjemné objektivní skutečnosti. Snaží se zabránit rodičům učinit skutečně informované rozhodnutí o očkování/neočkování svých dětí. Přitom účelově a agresivně zneužívají ty nejsilnější emoce rodičů, totiž touhu ochránit vlastní dítě. Mnohé informace jsou za tímto účelem dezinterpretovány, zlehčovány a některé dokonce utajovány. Do reklamní mašinerie byly široce zaangažovány některé málo důvěryhodné lékařské společnosti, spolky i neziskové organizace. Činnost státních a kontrolních orgánů vyvolává rozsáhlé pochybnosti (viz níže). Zkušenosti poté ukazují, že tam, kde rodiče dostanou šanci včas získat přístup ke kritickým informacím z oblasti vědecké opozice, prudce klesá zájem právě o toto očkování. Pokles zájmu je místy až natolik výrazný, že takového dosud žádná kritika očkování v podstatě ještě nedosáhla. (V Dánsku poklesl zájem veřejnosti z 90 % na pouhých 30 %! (1)).

V souvislosti s očkováním proti HPV se začaly u očkovaných dívek objevovat mj. velice podezřelé a závažné nežádoucí účinky. O některých se hovoří již velmi otevřeně, o jiných dosud více polemicky (2, 3, 4). O tom, jaké je to žít s těmito vážnými zdravotními problémy, byl natočen dánskou televizí TV2Danmark dokumentární film „De vaccinerede piger – Očkované dívky“ (film na Youtube.com s českými titulky (5)). Aktivity mocných lobby brání jakékoliv korektní otevřené diskusi na tato témata a především brání všeobecnému uznání těchto poznatků vědeckou obcí. Situace došla - pod tlakem poškozené a ohrožené veřejnosti – již tak daleko, že byla vyzvána Evropská léková agentura (European Medicines Agency, EMA), aby prověřila kvalitu a relevanci studií a údajů o tvrzené bezpečnosti HPV vakcín. To, co se na půdě EMA poté odehrálo, bylo všemi médii prezentováno jako „úspěch HPV vakcín“, které svou bezpečnost jednoznačně obhájily.

Skutečnost však byla jiná, před veřejností skrytá, utajená a procesně zmanipulovaná a pobouřila nezávislou vědeckou obec. Postupy a rozhodnutí EMA včetně její úzké a skrývané spolupráce s farmaceutickými výrobci vakcín vedla přední nezávislou světovou vědeckou skupinu (organizace Cochrane (6)) k rozsáhlé stížnosti na EMA. Stížnost zaslaná 10. října 2016 Evropskému ombudsmanovi (7) obsahuje 19 bodů námitek proti způsobům (viz český překlad (8)), jaké používá EMA při prověřování takto celospolečensky závažných podezření a způsobům, jakými formulovala v tomto případě své závěry.

Společnost pacientů s následky po očkování, z. s. se svými spolupracovníky i početnými sympatizanty z řad rodičů se proto rozhodla bránit českou veřejnost a české děti před rozsáhlými manipulacemi, klamáním a uváděním v omyl v případě očkování proti HPV. Rozhodli jsme se průběžně zpracovávat, připravovat a přinášet naší veřejnosti informace o těch významných skutečnostech, které jsou spolupracovníky farmaceutických firem a jejich komunikačními agenturami v médiích záměrně tajeny nebo překrucovány.

Cílem kampaně NEOČKUJTE PROTI HPV je zabránit co největšímu počtu případů, ve kterých by jinak k naočkování dětí vakcínami Cervarix a Silgard/Gardasil v letech 2017-2018 pod vlivem komplexních reklamních manipulací pravděpodobně došlo. Věříme, že co již oslovilo přemýšlející rodiče v jiných státech, může se podařit také u nás.

Dne 11. ledna 2017 bude kampaň NEOČKUJTE PROTI HPV zahájena tiskovou konferencí. (Čas a místo tiskové konference budou ještě upřesněny.) Informace pro rodiče, média i odborníky budou poté průběžně zveřejňovány na webových stránkách www.neockujtehpv.cz a Facebooku facebook.com/neockujtehpv. K odběru zpráv se na webu i Facebooku mohou zájemci o informace přihlásit již nyní.

Rodičům, kteří dosud ještě nejsou rozhodnuti, zda budou či nebudou očkovat své dcery a syny těmito kontroverzními vakcínami, doporučujeme toto rozhodnutí odložit alespoň do prvních informací, které budou v rámci kampaně dne 11. ledna zveřejněny. V rámci našich možností se pokusíme jednat co nejrychleji a pro vás co nejužitečnějším způsobem.

 

  

Václav Hrabák

předseda Společnosti pacientů s následky po očkování, z. s.

 

Doplnění: Projekt informační kampaně NEOČKUJTE PROTI HPV není hrazen ze žádných grantových prostředků, ze žádných darů od jiných výrobců léčiv, ani ze žádných nadací a nadačních fondů. Tento projekt je 100 % hrazen z osobních prostředků jeho realizátorů a rodičů, kteří je podporují. Budeme velmi rádi za každou drobnou pomoc na společné cestě proti lžím a manipulacím v neprospěch našich dětí. A pokud vám informace získané v rámci tohoto projektu pomohou a budou k užitku, budeme velice rádi a potěšeni, když nám o tom napíšete.

 

Tiskovou zprávu můžete stáhnout ve formátu PDF

 

Odkazy použité v textu

  1. http://www.nvm2016.is/sites/default/files/Palle%20Valentiner.pdf

  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25882168

  3. http://www.acpeds.org/the-college-speaks/position-statements/health-issues/new-concerns-about-the-human-papillomavirus-vaccine

  4. http://casereports.bmj.com/content/2012/bcr-2012-006879.abstract

  5. https://youtu.be/Ee0D4mVqPSU

  6. http://www.cochrane.org/about-us

  7. http://nordic.cochrane.org/sites/nordic.cochrane.org/files/public/uploads/ResearchHighlights/Complaint-to-ombudsman-over-EMA.pdf

  8. http://poockovani.cz/stiznostcochrane