Facebook Instagram

Přání Donaldu J. Trumpovi ke zvolení prezidentem USA (A jak by dopadly prezidentské volby, kdyby Trump neoslovil kritiky očkování?)


V USA byl zvolen prezidentem člověk, který otevřeně mluví o problémech v očkovací politice. USA jako celek patří k velmi restriktivní zemi ve vztahu k očkování. Každý z federálních států má pro očkování vlastní pravidla, v některých státech je povinné očkování dokonce proti 16-ti nemocem. (Ve většině zemí západní Evropy očkování povinné není – UK, Německo, Holandsko, Skandinávie... Ve Francii je povinné proti 3 nemocem, v ČR a v některých dalších postkomunistických zemích je povinné očkování proti 9 a více nemocem (1)).

Zřejmě právě pro to, že je v USA tak rozbujelé povinné očkování, probíhá velmi výrazná společenská diskuse o rizicích očkování. Například velmi sledovaná kampaň "Hear this well: Vaccines do cause autism!" na youtube.com (2), ve které rodiče sami promlouvají na kameru a sdílejí vlastní zkušenosti s tím, jak se z jejich zdravých dětí po očkování stali autisté. Propagátoři očkování sice opakovaně šíří informce o tom, jak vědecké studie vyvracejí spojitost mezi autismem a očkováním, avšak v nedávné době vyšlo na povrch, že zásadní studie vyvracející spojitost mezi autismem a očkováním od CDC vycházela z falšovaných dat. Byl o tom natočen dokumentární film VAXXED (3), který se k očkování staví velmi kriticky a stal se známým po celém světě (Česká televize natočila na toto téma dokument z cyklu Nedej se plus - Utajená data (4)).

Ať už je politika Donalda J. Trumpa jakákoliv, k otázce očkování se postavil jako člověk, který věří tomu, co vidí na vlastní oči a s čím má osobní zkušenosti. Viděl, co se stalo ze zdravých dětí následkem očkování (5). Jeho postoj je pak logický a velmi rozumný. Pokud z vlastní zkušenosti vidíte, že je něco jinak, než se vám snaží tvrdit očkovací lobby, pak se budete logicky ptát a zkoumat, jak to vlastně je. Donald J. Trump není proti plošnému očkování jako takovému. Je pro očkování proti méné nemocem současně, pro rozkládané a pozvolnější očkování a pro další úpravy. Je tak možné, že v USA nastartuje celkovou revizi a ozdravení očkovací politiky. Zvyšování restrikcí v USA z poslední doby také samozřejmě velmi zajímalo i české propagátory povinného očkování, zvláště pak hradecké vakcinology. Doufáme, že si nyní vezmou inspiraci i z nového amerického prezidenta.

Nejsem proti očkování dětí, jsem proti očkování proti mnoha nemocem v
jedné obrovské dávce. Rozložme očkování do většího časového úseku
a výskyt autismu klesne!

Zdravé malé dítě jde k lékaři, je napumpováno obrovskou
dávkou vakcín, není mu dobře a přijde změna
- autismus. Takových případů je!

Už mi děkovalo mnoho lidí, kteří mají děti s autismem
– je to úžasná odezva. Oni to vědí mnohem lépe
než zfalšované výzkumy!

 

Přejeme tak Donaldu J. Trumpovi, ať se mu v jeho novém úřadu daří prosazovat rozumnou očkovací politiku v Americe a stane se tak inspirací i pro další země celého světa, nejen Českou republiku. Může se tak stát americkým prezidentem, který se významně zasadí o zlepšení zdraví dětské populace na celém světě.

 

Jak by dopadly prezidentské volby v USA, kdyby Trump neoslovil odmítače a kritiky očkování?

Je známou skutečností, že Donald J. Trump se v rámci své předvolební kampaně zřetelně a důrazně vymezil proti některým oficiálním názorům v otázkách očkování. Obzvláště poté, co Spojenými státy částečně zahýbaly dvě k očkování velmi kritické kauzy, mohl mít tento Trumpův postoj a tah nezanedbatelný účinek. Jak jsme již uvedli výše, jako první to byla masová internetová kampaň rodičů od dětí postižených očkováním s názvem "Hear this well: Vaccines do cause autism!". Druhou kauzou bylo náhlé stažení k očkování vysoce kritického filmu VAXXED z filmového festivalu Roberta de Nira Tribeca (6).

Zamysleme se nad některými souvislostmi: Uvádí se, že v USA je mezi vyspělými zeměmi největší procento odmítačů očkování. USA jsou také označovány za kolébku "antivaxerských" iniciativ a hnutí. Tento stav má i mnoho logických příčin včetně enormních rozsahů plošných očkovacích programů a souvisejících represí k vynucení očkování. Přestože se zdroje různí, lze mít za to, že cca 6% populace USA patří mezi tzv. odmítače očkování. Další 4% jsou k očkování velmi kritická a toto téma považují ve společnosti za dostatečně důležité. Lze tedy hovořit až o 10% voličů, pro které je téma očkování důležité a kteří rozhodně nejsou spokojeni se stavem, jaký je v USA odborně i mocensky prosazován.

Dejme tomu, že z těchto 10% voličů mohlo být pro polovinu toto téma až natolik důležité, že mohlo patřit mezi rozhodující momenty jejich volby mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Při identickém vztahu k tématu (Hillary Clintonová je pro očkování v jeho současné podobě (7)), by těchto 5% voličů dalo svůj hlas oběma kandidátům v poměru 2,5% : 2,5%. Protože se však Donald Trump jasně vyhranil v neprospěch stávající argumentace a stavu, mohl se tento poměr změnit. Učiňme tedy drobnou spekulativní korekci o výši 1% voličů, tedy na 1,5% : 3,5% v Trumpův prospěch. Uvažujme, že právě tento výsledek je zachycen v celkových výsledcích prezidentské volby (8). Pokud by Trump nezariskoval proti systému a neoslovil by odmítače a kritiky očkování, ztratil by tyto voliče.

 

Je zajímavé si modelově ukázat, jak mohla dopadnout prezidentská volba v USA, pokud by voliči, pro které je téma očkování důležité, své hlasy rozdělili rovnoměrně mezi oba kandidáty. Z volebních výsledků uberme za tímto účelem Donaldu Trumpovi 1% voličů a přidejme jej Hillary Clintonové. Jak by dopadly volby s tímto předpkladem?

Rozdíl 1% by samozřejmě změnil výsledky voleb v některých státech a s tím i počty volitelů pro jednotlivé kandidáty. Ve kterých státech, kde hlasy volitelů získal Donald Trump, by tento rozdíl – přesun právě 1% voličů - zapříčinil vítězství Hillary Clintonové? Jsou to státy: Wisconsin (10 volitelů), Florida (29 volitelů), Pennsylvania (20 volitelů) a Michigan (16 volitelů) (9). To je 75 volitelů v neprospěch Trumpa a ve prospěch Clintonové.

 

Mohli bychom tedy sice polemicky a s jistou mírnější nadsázkou říci, že o budoucím prezidentovi USA rozhodli odmítači a kritici očkování. Donaldu J. Trumpovi se jeho riskantní tah proti očkovacím dogmatům a odborným tabu, zdá se, vyplatil.

Letošní americké prezidentské volby by tak měly zaujmout i české politiky. Můžeme předpokládat, že téma očkování významně oslovilo americké voliče a je dokonce možné, že pomohlo rozhodnout volby. Proto věříme, že se ozdravení očkovací politiky stane v budoucnu i tématem na naší politické scéně.

 

  1. http://www.poockovani.cz/uploads/povinne_ockovani.jpg
  2. http://www.ageofautism.com/2014/09/hear-this-well-parent-videos-breaking-the-silence-on-vaccine-violence.html
  3. https://www.youtube.com/watch?v=IKSikrQvF1w
  4. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10782831463-nedej-se-plus/215562248410019-utajena-data/
  5. https://www.youtube.com/watch?v=H1JFGWBAC5c
  6. http://www.nytimes.com/2016/04/02/nyregion/anti-vaccine-film-pulled-from-tribeca-film-festival-draws-crowd-at-showing.html
  7. http://www.zdravotnickydenik.cz/2016/10/trump-veri-mytum-o-ockovani-clitonova-podporuje-plosnou-vakcinaci/
  8. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vysledky-americke-volby-2016/r~d9df18f096ff11e6a12d002590604f2e/?redirected=1478687773
  9. http://www.nytimes.com/elections/results/president