Facebook Instagram

Aktuality

25.4.2017

Odškodnění po očkování

Rodiče dětí vážně poškozených povinným očkováním zatím nezískají zákonný nárok na odškodnění od státu. Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík slíbil takovou úpravu předložit až po říjnových sněmovních volbách (2017). Sněmovna o tom rozhodla v rámci novely o specifických zdravotních službách.
31.3.2017

Pracovní komise pro očkování Ministerstva zdravotnictví

Páté jednání Pracovní komise pro problematiku očkování na Ministerstvu zdravotnictví (dále jen „Komise“) bylo věnováno diskusi o připravovaném zákoně, kde stát převezme odpovědnost za újmu způsobenou očkováním. Ministerstvo zdravotnictví ČR jej slíbilo předložit co nejdříve po zvolení nové vlády, tedy po podzimních volbách. Dodrží-li MZ slíbený termín, lze očekávat, že se tento zákon bude projednávat během roku 2018.  
24.2.2017

Odškodnění po očkování

Rodiče dětí vážně poškozených povinným očkováním možná po letech získají nárok na odškodnění od státu. Sněmovna by to mohla uzákonit v rámci vládní novely o specifických zdravotních službách. Navrh podal poslanec TOP 09 a STAN Jan Farský v reakci na to, že ministerstvo zdravotnictví zatím takovouto úpravu nepředložilo, ač to už v minulosti slíbilo. Liga lidských práv návrh plně podporuje, k jeho příjetí zákonodárce opakovaně vyzval i Ústavní soud. Projev poslance Jana Farského na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 24. 2. 2017 k zákonu o specifických zdravotních službách.
19.2.2017

Farmaceutická lobby v Česku

Farmaceutická lobby v Česku zvítězila a prosadila propagování vakcín. Tvrdí to alespoň poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL). Podle něj tuzemsko tím, že povoluje reklamy na očkovací preparáty, porušuje právo Evropské unie. Ta totiž propagaci léků na předpis zakazuje. Výjimku sice dostaly vakcinační akce, ale už ne konkrétní očkovací léčiva, jak si to vyložili tuzemští zákonodárci.
19.1.2017

Zdravotní pojišťovny a hrazení povinných vakcín při odložení očkování bez zdravotní indikace

"Dobrý den, ráda bych znala oficiální vyjádření k otázce hrazení vakcín povinného očkování. Velmi často se setkávám s informací z ordinací praktických dětských lékařů, že pokud se promešká termín doočkování, či naočkování bude si muset pacient vakcínu hradit. A zde se termíny liší. Některý pediatr říká 6 měsíců, některý 10 měsíců, některý 18 měsíců-  bavíme se o povinné hexavalentní vakcíně. A i u termínů Priorixu se termíny různých pediatrů liší." ...  

Aktuality staršího data